EN PL
zamknij

Mantis

 
Reżyser : Grzegorz Jonkajtys
Scenariusz : Grzegorz Jonkajtys
Producent : Platige Image
Rok produkcji : 2000
Czas trwania : 5,35 min

streszczenie

Opowieść o odwiecznym pragnieniu stworzenia życia. Historia o samotności, poszukiwaniu bliskiej istoty...

informacje o twórcach

reżyser, producent
Grzegorz Jonkajtys (ur. 1972) - grafik, animator, reżyser. Absolwent Wydziału Grafiki na Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie, który ukończył z dziekańskim wyróżnieniem w 1997 roku. Jego debiutancki „Mantis”, krótkometrażowy film animowany, ukończony w 2000 roku, zdobył szerokie uznanie zwyciężając na krajowych i międzynarodowych festiwalach filmowych. Aktualnie pracuje w San Francisco w firmie Industrial Light and Magic (www.ilm.com) specjalizującej się w realizacji efektów specjalnych na potrzeby dużych hollywoodzkich produkcji. Brał udział przy tworzeniu efektów specjalnych do takich filmów jak: „The League of Extraodrinary Gentlemen”, „Gothika”, „Hellboy”, „Sin City”, „Pan's Labyrinth” oraz „The Mist” (na podstawie książki Stephana Kinga).
W 2007 roku zrealizował swój drugi autorski, animowany obraz pt. „Arka”, m.in. nominowany do Złotej Palmy Festiwalu Filmowego w Cannes. Obecnie pracuje nad filmem pt. „36 pięter”, który będzie jego debiutem reżyserskim w kategorii: film aktorski.

filmografia:

(2000) „Mantis” - reżyser
(2003) „The League of Extraordinary Gentlemen” - cyfrowe efekty specjalne
(2003) „Mantis Gothika” - cyfrowe efekty specjalne
(2004) „Sztuka Spadania” - animator postaci
(2004) „ Hellboy” - cyfrowe efekty specjalne
(2004) „Blade: Trinity” - cyfrowe efekty specjalne
(2005) „ Sin City” - 3D animator
(2006) „Pan's Labyrinth” - lead animator
(2006) „Snakes on a Plane” - animator postaci
(2007) „The Mist” - lead animator
(2007) „Arka” - reżyser, producent
(2008) „Legacy” - reżyser
(2009) „Transformers :Revenge of the fallen” - cyfrowe efekty specjalne
(2009) „Startrek” - cyfrowe efekty specjalne
(2009) „Terminator4, Salvation” - cyfrowe efekty specjalne

producent
Platige Image (www.platige.com) - czołowe i wielokrotnie nagradzane studio postprodukcyjne w Polsce. Specjalizuje się w tworzeniu grafiki komputerowej, animacji 3D, realizacjach cyfrowych efektów specjalnych oraz kompozycji obrazu na potrzeby produkcji reklamowych
i fabularnych. Na swoim koncie ma kilkaset reklam telewizyjnych, czołówek programów i teledyski. Studio jest zaangażowane w produkcję filmów animowanych. Zrealizowało między innymi takie obrazy jak filmy Tomasza Bagińskiego: nominowaną do Oscara „Katedrę” oraz „Sztukę spadania”, zdobywcę nagrody Brytyjskiej Akademii Filmowej i Telewizyjnej (BAFTA).
Platige Image nieprzerwanie realizuje materiały na potrzeby gry „Wiedźmin”, której producentem jest firma CD Projekt Red.
Studio poszerza swoją działalność tworząc tzw. projekty specjalne. Do ostatnich należy wizualizacja koncertu Krzysztofa Pendereckiego „Siedem Bram Jerozolimy”, wieńczącego jubileusz 75-lecia światowej sławy kompozytora.

filmografia (krótkie filmy animowane) :

(2001) „Katedra” - producent
(2002) „Undo” - producent
(2004) „Sztuka spadania” - producent
(2006) „Wielka ucieczka” - producent
(2006) „Moloch” - producent
(2007) „Arka” - koproducent
(2008) „Lekcja nieskończoności” - dystrybutor
(2008) „Laska” - producent, dystrybutor
(w produkcji) „Kinematograf”- producent
(w produkcji) „Paths of Hate” - producent
 

powered by The Blob Studio
Copyright © The Blob Studio ltd.
contact@weeblob.blog
6 Quarry Cottages, EH15 3HJ, Edinburgh, UK
Company No. SC674387